7 Dingen die je moet weten voor je naar Zanzibar gaat

De reis van Serena Verbon en Laura Ponticorvo naar het eiland Zanzibar en het vaste land van Tanzania zit er helaas weer op. Heb jij nou na het zien van de prachtige reis en de mooie beelden ook onwijs veel zin om je koffers te pakken en op het vliegtuig naar Zanzibar te stappen? Lees dan eerst even dit lijstje met praktische informatie over Zanzibar, want dit zijn 7 dingen die je moet weten voor je naar Zanzibar gaat! Of klik op de button hieronder voor meer informatie over hoe jij een reis kunt boeken!

1) Voor Zanzibar en Tanzania heb je een visum nodig.
Dit visum kun je persoonlijk of schriftelijk aanvragen via het consulaat in Den Haag, maar je kunt dit ook regelen op het vliegveld in Zanzibar. Een visum kost ongeveer €50 per persoon. Het visum is 3 maanden geldig en voor de aanvraag heb je twee pasfoto’s nodig en een kopie van je ticket met daarop een terugvlucht vermeld.

2) Voor dat je naar Zanzibar gaat moet je ingeënt zijn.
Voordat je op het vliegveld naar Zanzibar stapt, moet je eerst goed kijken of je bent ingeënt. Vaccinaties zijn niet verplicht maar wel zeer sterk aangeraden. Het wordt geadviseerd om inentingen voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en voor Hepatitis A te halen. Vaak ben je hier als kind al voor ingeënt en hoef je alleen nog even te kijken of deze nog geldig zijn. Verder heb je een Cholera verklaring nodig en is een Gele Koorts vaccinatie verplicht als je 7 dagen ervoor in een Gele Koorts land bent geweest.
Daarnaast is er ook een risico op malaria, overleg daarom even met de GGD of je malariapillen mee moet nemen. Zorg daarbij ook voor goede bescherming en neem genoeg DEET mee.

3) De munteenheid in Zanzibar en Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling.
Voor Zanzibar en Tanzania een andere munteenheid nodig. Je kunt je Euro’s al in Nederland wisselen, maar je kunt dit ook doen op de luchthaven of bij je hotel. Als je geen Tanzaniaanse Shilling (TSH) meer hebt, dan kom je ook prima uit de voeten met Amerikaanse Dollars. Je wisselgeld krijg je echter wel terug in TSH tegen een creatieve wisselkoers. De koers fluctueert heel erg, dus check dit voor je op reis gaat altijd even. De gemiddelde koers is dat 10.000 TSH gelijk is aan ongeveer 5 Euro.

4) In Zanzibar is het gebruikelijk om fooien te geven.
De salarissen in Zanzibar zijn relatief laag, waardoor veel mensen leven van de fooien van toeristen. Een kleine fooi voor jou is waarschijnlijk een groot bedrag voor hen. Je kunt het bedrag natuurlijk zelf bepalen maar er zijn een aantal richtlijnen om je op weg te helpen:

  • Voor je gids/chauffeur US $10 per dag
  • Voor de kok kun je uitgaan van US $5 per dag
  • Voor gidsen US $5 – 10 voor een dag (deel) excursie
  • Voor hotels US $1 – 2 per persoon per nacht
  • In restaurants 10% van de rekening

5) De beste maand om naar Zanzibar te gaan is Oktober
Je kunt het beste in Oktober naar Zanzibar gaan, er is dan weinig regen en een gemiddelde temperatuur van 25ºC. Daarnaast zijn er ook veel minder toeristen dan in januari. In de zomer is het 1 uur later dan in Nederland en in de winter is het tijdsverschil 2 uur.

6) Ruim 90% van de gehele bevolking van Zanzibar is moslim.
Pas op straat en in openbare ruimtes daarom je kleding aan. Bedek je schouders en draag broeken of lange rokken. Daarnaast is homoseksualiteit verboden op Zanzibar, op openlijke homoseksualiteit staan zware gevangenisstraffen. Op vrijdag zijn er redelijk wat winkels gesloten, soms voor een bepaalde periode en soms voor de hele dag. Wanneer je een excursie hebt op vrijdag kan het zijn dat je gids even een half uurtje weg is.

7) Smeer je in!
Zanzibar ligt veel dichter op de Evenaar dan Nederland, wat er voor zorgt dat de zon veel feller is. Draag daarom genoeg beschermende kleding en smeer je vaak in met een hoge factor

Met deze praktische informatie over Zanzibar kun jij voorbereid op reis! Klik op de button hieronder voor meer informatie over hoe jij voordelig een vakantie kunt boeken naar dit prachtige land!